Zes redenen waarom je site traag is (en wat je er aan kan doen)
Wist je dat 53% van de bezoekers wegklikt als het meer dan drie seconden duurt om een pagina te laden? Als de mensen niet op je website blijven, dan worden ze uiteraard ook geen klant.
Zoekmachines zoals Google weten dat ook. Een trage website bevelen ze liever niet aan. Wil je dus hoog in de zoekresultaten komen dan is het absoluut noodzakelijk dat je een snelle website hebt.
Oké, nu we weten hoe belangrijk snelheid is, laat ons eens kijken naar mogelijke oorzaken van een trage website en wat je er aan kan doen!
- Slechte hosting
Een van de belangrijkste redenen waarom WordPress traag kan zijn, is een slechte hostingprovider. Zelfs als je alle andere tips om de prestatie van je website te optimaliseren toepast, dan nog kan het zijn dat het traag laadt, gewoon omdat de server het niet aan kan. Al zet je de beste ruiter op een mank paard, daarmee gaat dat paard niet sneller lopen.
Oplossing: Upgrade naar een betere hostingprovider. Als je je hosting via mij regelt dan breng ik je website onder bij Combell. Dat is een degelijke en betrouwbare Belgische hosting partner.
- Te veel (slechte) plugins
Eén van de grote voordelen van WordPress is de bijna onbeperkte mogelijkheid om uit te breiden. Voor bijna elke functionaliteit bestaat er wel een plugin. Maar elke plugin die je installeert, voegt extra code toe aan je site en kan daardoor de laadtijd vertragen. Bovendien is er veel kwaliteitsverschil tussen plugins. Zeker bij de gratis beschikbare zit er al eens pure rommel tussen.
Oplossing: Verwijder ongebruikte plugins en beperk het aantal plugins tot het essentiële. Kies bovendien voor lichtgewicht plugins met een goede reputatie.
- Te grote afbeeldingen
Foto’s zijn absoluut noodzakelijk om je website visueel aantrekkelijk te maken. Maar het nadeel is dat afbeeldingen aanzienlijk meer ruimte in beslag nemen dan de meeste andere soorten inhoud. Zelfs één enkele foto kan groter zijn dan tien ganse pagina’s met alleen tekst.
Oplossing: Verklein en comprimeer je afbeeldingen voordat je ze uploadt.
- Verouderde WordPress-versie
Nieuwe versies van WordPress bevatten vaak aanpassingen die invloed hebben op de snelheid. Hetzelfde geldt ook voor je thema en de plugins.
Oplossing: Update regelmatig naar de nieuwste versie van WordPress.
- Rommel in je database
Achter elke WordPress website zit een database. Door de jaren heen gaat er veel informatie in en uit de database en blijft er ongebruikte nutteloze informatie achter. Dat heeft invloed op de snelheid waarmee informatie kan opgevraagd worden uit de database.
Oplossing: Deze is niet zo gemakkelijk op te lossen omdat je al iets van databases moet kennen om er iets aan doen. Maar er bestaan wel eenvoudige lichtgewicht tools die toch een deel van de overhead kunnen vermijden.
- Geen (of slechte) caching
Caching is een techniek waarbij de inhoud van je website op een snel toegankelijke manier wordt opgeslagen, zodat die sneller kan worden geladen als iemand je website bezoekt. Er bestaan veel verschillende caching methodes, maar voor allemaal geldt: als de configuratie niet goed is maak je het erger in plaats van beter. Je website wordt dan trager of je bezoekers krijgen verouderde content te zien.
Oplossing: Verander enkel instellingen waarvan je weet wat het doet. Of vraag je webdeveloper om je caching correct in te stellen.
Het succes van je website hangt samen met de snelheid, dus het is de moeite waard om eens door deze puntjes te gaan en te kijken waar je nog kan verbeteren.